r 2007 -Úvod
------------------------------- r 2010
|
Stravování V rámci hotelového stravování můžete očekávat evropská jídla servírovaná formou švédských stolů. Restaurace ve městech nabízejí nejen arabskou kuchyni, ale především mezinárodní menu sestavovaná s ohledem na zahraniční turisty. Jídelní lístky jsou vždy dvojjazyčně – arabské a anglické. Pozor na konzumaci pokrmů od pouličních kuchařů, nikdy nevíte, z čeho jsou připravována. Podobně se vyvarujte nákupu ovoce a zeleniny na trhu. Orientační ceny v restauraci: Stravování Vyřezávané ovoce Pečivo,chleba a buchty všeho druhu Pokud jste někdy měli pocit, že existují tak maximálně dva druhy chleba, v Egyptě zjistíte, že jste se šeredně spletli. K dostání je tu všechno od různých placiček, pita chlebů až pod francouzské bagety. Častou přílohou je také rýže. Mezi častá jídla patří kebab, čili kousky masa na mnoho způsobů. Oblíbenou specialitou je také grilované kuře, které najdete v těch nejlepších restauracích i pouličních občerstveních. Kuře je dost kořeněné, ale chutné, častou přílohou je také rýže. Hojně se připravují také ryby, jak mořské, tak i sladkovodní. Nejčerstvější jsou samozřejmě ve městech na pobřeží.
Pití Islámské náboženství konzumaci alkoholu výslovně zakazuje. I přesto je ale alkohol k dostání v turistických kavárnách a restauracích. Z alkoholických nápojů můžete vyzkoušet pivo Stella nebo tmavá piva Marzen a Aswanli. Kromě toho můžete ochutnat místní vína nebo zibib, což je anýzem ochucený alkohol z hroznových slupek. Nejběžnějším nápojem všude na světě je voda. Vodu v Egyptě pořídíte docela snadno v pet lahvích. Krom studených nápojů je k dostání také černá káva, a to pěkně silná, podávaná v džezvě. Zkrátka pravá arabská káva, po které se jen tak nevyspíte. Tradiční je též čaj, často velmi silný a slazený. Čaj (šáj) je všudypřítomný. Servíruje se horký, slabý, v malých skleničkách, černý nebo mátový. Nápoj ze sušených květů ibišku (karkade) je rubínově červený a osvěžující, ať se podává horký či studený. Egypťané preferují výrazně silnou a z našeho hlediska značně přeslazenou kávu „zjada“. “Mazbut“ je káva středně sladká a „sádeh“ úplně hořká. Egypt je jednou z prapůvodních vlastí
piva, tou druhou je samozřejmě Mezopotámie. Pivo v Egyptském pojetí se však
přeci jen trochu liší od toho našeho. V nabídce nápojů je místní pivo Stella nebo tmavá piva Marzen a Aswanli. Dále můžete zkusit drahá zahraniční vína, nebo vína místní, která odhalíte podle názvu (Omar Chajjám, Pharaon, Nefertiti, Cleopatra, Rubis d´Egypt). Zibib je anýzem ochucený alkohol z hroznových slupek, zajímavě chutná datlové brandy. Na hotelu lze dostat z místní produkce Whisky, Brendy, Rum, Vodku, Gin, Ouzo a lze to míchat se všemi možnými nealko nápoji jujcem, coca colou, spraitem, tonikem, ap. Ohledně cigaret si starosti také dělat nemusíte. Koupit je můžete na každém rohu a oproti našim končinám jsou nesrovnatelně levnější.
Vybrané speciality: atajíf – smažený zákusek se sladkou nebo sýrovou náplní bába ganúg – tahini s rozmixovanou dužinou baklažánu, česnekem a citrónovou šťávou baklava – vrstvy máslem nasáklého lístkového pečiva proloženého oříšky a medem falafell – kořeněné karbanátky z cizrny full – silně kořeněný fazolový guláš s rajčaty kebab – kousky masa na grilovací jehle kofta – smažené pikantní kuličky většinou z mletého jehněčího masa, kořeněné koriandrem laban zabada – jogurt machallal – nakládaná zelenina molocheja (molekija) – zeleninový vývar ochucený česnekem, pepřem, koriandrem om-ali – rýže zapečená s mlékem, rozinkami a oříšky, oblíbený moučník ryby (samek) a dary moře – obvykle v celku grilované parmice, cejn, okoun, garnáti, humr, oliheň, sépie švarmu – jehněčí opékané na svislém rožni, odkrajované tenké plátky se podávají se salátem (např. nářez z červené řepy nebo okurek) a chlebem pita tabúla – drcená pšenice smíchaná s petrželí, mátou a nadrobno nakrájenými rajčaty a cibulí támija – smažené kořeněné fazolové těsto ochucené zeleninou a petrželí tahini – pasta ze sezamového semene Střevní potíže aneb faraónova pomstaFaraonovou pomstou se označuje průjem, kterým Egypt postihuje téměř všechny turisty v prvních dnech pobytu. Jde zpravidla o dva dny „okořeněné“ průjmovým onemocněním, které je někdy doprovázeno zvracením a horečkami. Pokud vás průjem postihne, zajděte do místní lékárny pro Antinal nebo Drotazide – určitě vám zaberou. Pokud této pomstě chcete uniknout, nikdy nepoužívejte vodu z vodovodu, ale výhradně vodu balenou, a to i na čištění zubů. Dávejte si také pozor na stravu, hlavně na přezrálé ovoce. Doporučené léky proti střevním potížím:
Antinal (lze koupit na místě za cca 5 EGP), Imodium, Smecta, Ercefuryl. Při vážnějších
projevech nebo trvání přes tři dny je třeba vyhledat lékaře. |
r 2008
----------------------------
|