r 2007

-Úvod

-O Egyptě obecně

-Mapky a počasí

-Hurghada

-Hotel Arabela

-Nakupování

-Stravování

-Galerie foto

-Slovníček

 

-------------------------------

r 2010

-Royal Palace

-Nakupování

-Stravování

-Zábava

-Galerie foto 2010

 

 

Stravování

V rámci hotelového stravování můžete očekávat evropská jídla servírovaná formou švédských stolů.

Restaurace ve městech nabízejí nejen arabskou kuchyni, ale především mezinárodní menu sestavovaná s ohledem na zahraniční turisty. Jídelní lístky jsou vždy dvojjazyčně – arabské a anglické. Pozor na konzumaci pokrmů od pouličních kuchařů, nikdy nevíte, z čeho jsou připravována. Podobně se vyvarujte nákupu ovoce a zeleniny na trhu.

Orientační ceny v restauraci:
Káva = od EGP 6,-
Pivo = od EGP 20,-
Víno láhev = od EGP 80,-
Nealko = od EGP 6,-
Hlavní jídlo = od EGP 25,-

Stravování
Restaurace pravděpodobně nebudete potřebovat. Drtivá většina klientů využívá   v Egyptě program all inclusive (vzhledem k vedru a nutnosti příjmu tekutin tu polopenze nakonec vyjde dráž). Kdo jednou zkusil výhody baru na pláži "zadarmo" tak ví o čem mluvím. Ale pokud přece zatoužíte po změně, tak restaurace i kavárničky v každém městečku na pobřeží Rudého moře najdete.
Nabídka jídla v egyptských hotelích je velmi bohatá. Rozhodně ani lidé kteří nejedí ryby a jiné dary moře se nemusí bát, že by tu měli hlad. Pouze zde nenajdete nic z vepřového.

Vyřezávané ovoce

Pečivo,chleba a buchty všeho druhu

Pokud jste někdy měli pocit, že existují tak maximálně dva druhy chleba, v Egyptě zjistíte, že jste se šeredně spletli. K dostání je tu všechno od různých placiček, pita chlebů až pod francouzské bagety. Častou přílohou je také rýže.

Mezi častá jídla patří kebab, čili kousky masa na mnoho způsobů. Oblíbenou specialitou je také  grilované kuře, které najdete v těch nejlepších restauracích i pouličních občerstveních. Kuře je dost kořeněné, ale chutné, častou přílohou je také rýže.

Hojně se připravují také ryby, jak mořské, tak i sladkovodní. Nejčerstvější jsou samozřejmě ve městech na pobřeží.

 

Pití

Islámské náboženství konzumaci alkoholu výslovně zakazuje. I přesto je ale alkohol k dostání v turistických kavárnách a restauracích. Z alkoholických nápojů můžete vyzkoušet pivo Stella nebo tmavá piva Marzen a Aswanli. Kromě toho můžete ochutnat místní vína nebo zibib, což je anýzem ochucený alkohol z hroznových slupek.

Nejběžnějším nápojem všude na světě je voda. Vodu v Egyptě pořídíte docela snadno v pet lahvích.

Krom studených nápojů je k dostání také černá káva, a to pěkně silná, podávaná v džezvě. Zkrátka pravá arabská káva, po které se jen tak nevyspíte. Tradiční je též čaj, často velmi silný a slazený.

Čaj (šáj) je všudypřítomný. Servíruje se horký, slabý, v malých skleničkách, černý nebo mátový. Nápoj ze sušených květů ibišku (karkade) je rubínově červený a osvěžující, ať se podává horký či studený. Egypťané preferují výrazně silnou a z našeho hlediska značně přeslazenou kávu „zjada“. “Mazbut“ je káva středně sladká a „sádeh“ úplně hořká.

Egypt je jednou z prapůvodních vlastí piva, tou druhou je samozřejmě Mezopotámie. Pivo v Egyptském pojetí se však přeci jen trochu liší od toho našeho.
V obchodech můžete sehnat i egyptské víno, popřípadě nějakou tu pálenku. Pokud si nevezete něco z domu, není na škodu si trochu ostřejšího pití pořídit, působí jako spolehlivá dezinfekce.

V nabídce nápojů je místní pivo Stella nebo tmavá piva Marzen a Aswanli. Dále můžete zkusit drahá zahraniční vína, nebo vína místní, která odhalíte podle názvu (Omar Chajjám, Pharaon, Nefertiti, Cleopatra, Rubis d´Egypt). Zibib je anýzem ochucený alkohol z hroznových slupek, zajímavě chutná datlové brandy.

Na hotelu lze dostat z místní produkce Whisky, Brendy, Rum, Vodku, Gin, Ouzo a lze to míchat se všemi možnými nealko nápoji  jujcem, coca colou, spraitem, tonikem, ap.

Ohledně cigaret si starosti také dělat nemusíte. Koupit je můžete na každém rohu a oproti našim končinám jsou nesrovnatelně levnější.

Vybrané speciality:
atajíf – smažený zákusek se sladkou nebo sýrovou náplní
bába ganúg – tahini s rozmixovanou dužinou baklažánu, česnekem a citrónovou šťávou
baklava – vrstvy máslem nasáklého lístkového pečiva proloženého oříšky a medem
falafell – kořeněné karbanátky z cizrny
full – silně kořeněný fazolový guláš s rajčaty
kebab – kousky masa na grilovací jehle
kofta – smažené pikantní kuličky většinou z mletého jehněčího masa, kořeněné koriandrem
laban zabada – jogurt
machallal – nakládaná zelenina
molocheja (molekija) – zeleninový vývar ochucený česnekem, pepřem, koriandrem
om-ali – rýže zapečená s mlékem, rozinkami a oříšky, oblíbený moučník
ryby (samek) a dary moře – obvykle v celku grilované parmice, cejn, okoun, garnáti, humr, oliheň, sépie
švarmu – jehněčí opékané na svislém rožni, odkrajované tenké plátky se podávají se salátem (např. nářez z červené řepy nebo okurek) a chlebem pita
tabúla – drcená pšenice smíchaná s petrželí, mátou a nadrobno nakrájenými rajčaty a cibulí
támija – smažené kořeněné fazolové těsto ochucené zeleninou a petrželí
tahini – pasta ze sezamového semene

 

Střevní potíže aneb faraónova pomsta

Faraonovou pomstou se označuje průjem, kterým Egypt postihuje téměř všechny turisty v prvních dnech pobytu. Jde zpravidla o dva dny „okořeněné“ průjmovým onemocněním, které je někdy doprovázeno zvracením a horečkami. Pokud vás průjem postihne, zajděte do místní lékárny pro Antinal nebo Drotazide – určitě vám zaberou. Pokud této pomstě chcete uniknout, nikdy nepoužívejte vodu z vodovodu, ale výhradně vodu balenou, a to i na čištění zubů. Dávejte si také pozor na stravu, hlavně na přezrálé ovoce.

Doporučené léky proti střevním potížím: Antinal (lze koupit na místě za cca 5 EGP), Imodium, Smecta, Ercefuryl. Při vážnějších projevech nebo trvání přes tři dny je třeba vyhledat lékaře.
Lékárny mají otevřeno každý den od 11.00 do 23.00. Slouží také jako drogérie a většina léků se dá zakoupit bez lékařského předpisu. Přesto rozhodně nezapomeňte doma léky, které běžně užíváte.


 

r 2008

-Hurghada 2008

-Marina 2008

- Le Pacha 2008

-Nakupování 2008

-Stravování 2008

-Zábava a přátelé 

-Galerie foto 2008

-Videa

 

 

----------------------------

 

 

NetAgent